اسرار و خواص حیرت انگیز شرف الشمس از دروغ تا واقعیت

با سلام به همه مخاطبین سایت سرشور امروز میخوام به سوالاتی در مورد شرف شمس پاسخ بدم و حقایقی رو بازگو کنم که تا حالا جایی نخوندین یا در سایت های مختلف با نوشته ها و عناوین و مقاله های غیر معتبر و بدون سندی روبرو شدین که شما رو دچار سردرگمی کرده و انتخاب و براتون سخت کرده.
سعی کردم در این مقاله بدون جهت گیری خاصی هر آنچه که شما نیاز دارین برای اینکه به این نتیجه برسین که آیا شرف الشمس حقیقت داره یا نه و خواص شرف الشمس چیست؟ کلا شرف الشمس چی هست و خیلی سوالات دیگه رو براتون بازگو کنم و اطلاعات جامعی با اسناد معتبر ارایه کنم تا نقطه پایانی باشه برای خرافه پرستی ها و نقل ها و روایات نامعتبر.
شرف الشمس چیست؟
بر خلاف باور عامه مردم که فکر می کنند که شرف الشمس اسم یک نوع نگین یا ذکر خاصیست باید عنوان کنم که شرف الشمس به یک واقعه نجومی می گویند : ابوریحان بیرونی در کتاب التفهیم صفحه 86 در توصیف واژه شرف اینگونه بیان می کند که با توجه به اینکه فاصله زمین با هر یک از کواکب نجومی در زمان های مختلف فرق می کند منجمان بر اساس اندازه هر کدام مراتبی را برای آنها نامگذاری کردهاند که به آنها قدر یا شرف می گویند.

بر این اساس هر یک از کواکب سبعه دارای شرفی خاص می باشد که زمان های آنها با هم متفاوت است به عنوان مثال لحظه تحویل سال شمسی و جشن باستانی نوروز از لحظه تحویل سال در نیمکره شمالی آغاز میشود و شروع فصل بهار، “هنگام ورود خورشید به برج حمل در دایره البروج” است که خورشید پس از یک سال وارد برج حمل می شود همانطور که می دانید ما در مقابل 12 ماه شمسی معادل آن در نجوم 12 برج فلکی داریم که اسما آنها به این شرح است :
حَمَل «بره» ؛ ثَور «گاو» ؛ جَوزا«دوپیکر» ؛ سَرَطان «خرچنگ» ؛ اَسَد«شیر» ؛ سُنبُله «خوشه» ؛ میزان «ترازو» ؛ عَقرب «کژدم»؛ قَوس «نیمسب» (نیم اسب) ؛ جَدْی «بز» ؛ دَلو«آبریز» ؛ حوت«ماهی»
شرف الشمس چه روزی است؟
ابوریحان بیرونی در کتاب التفهیم صفحه 397 در ذیل عنوان بهره های ستارگان اندر بروج ، شرف و هبوط ستارگان کدامند؟ به نقل منجمین هندی شرف آفتاب را به ده درجه حمل عنوان می کند ولی علامه حسن زاده در کتاب دروس هییت و دیگر رشته های ریاضی جلد 1 صفحه 71 شرف شمس را در نوزدهم درجه حمل ذکر می نمایند و اسناد معتبره زیادی این گفته را تایید می نماید.
ساعت شرف الشمس 1401 چه زمانی است؟
در دوره معاصر ما منجمین برجسته ای همچون حاج شیخ عباس مصباح زاده و آقای دکتر اسمعیل مصباح و استاد مصطفی گلپایگانی و بزرگان دیگری را داریم که هرساله اقدام به نشر تقویم های نجومی می کنند که ساعت دقیق شرف الشمس را در کتاب های خود ذکر می نمایند.
در تقویم نجومی جناب مصباح زاده در صفحه 8 ساعت شرف الشمس 1401 را شب جمعه ساعت 5 و 51 دقیقه مورخه 1401/01/19 و آخر شرف الشمس شب شنبه ساعت 6:18 دقیقه را ذکر می نمایند.
در حالیکه در تقویم نجومی استاد گلپایگانی در صفحه 6 ساعت شرف شمس 1401 را ساعت 20:43 دقیقه جمعه 19 فروردین و خروج شمس از شرف را ساعت 21:09 یکشنبه 1401/01/21 عنوان می نمایند.
پس تا اینجا متوجه شدیم که شرف الشمس به یک واقعه نجومی گفته می شود حالا سوالی که مطرح می شود این است که ذکری که معروف به شرف الشمس می باشد چیست ؟
طلسم شرف شمس چیست؟
مرحوم نایینی در گوهر شب چراغ به نقل از جناب کفعمی در مصباح (نام اصلی کتاب : المصباح – جنة الأمان الواقية و جنة الإيمان الباقية می باشد) در صفحه 219 تا صفحه 220 اشعاری را از ابن عباس به نقل از امیرالمونین علی (علیه السلام) نقل کرده است که نحوه نگارش این ذکر که جز اسما شریف و اسم الله اعظم جلجلاله می باشد و تاکید شده که این ذکر را با توجه به اسراری که در آن نهفته شده است مخفی باید کرد بیان نموده است که این ابیات به زبان عربی است.
در همین کتاب این ابیات به فارسی ترجمه شده که مرحوم شیخ بهایی درکتاب خود سر المستتر ترجمه این ابیات را به همین نحو ذکر نموده است. ولی نکته حائز اهمیت اینجاست که شعر عربی با شعر فارسی دارای دو اختلاف است یکی در تعداد پایه های نردبان و دیگری در نشان خاتم که در ابیات عربی که منقول از خود امیرالمومنین علیه السلام است تعداد پایه های نردبان دو عدد و ستاره در اول و آخر رسم می شود حالا باید بررسی شود که کدام ذکر معتبر تر است.
در کتاب اصول الحکمه بونی نوشته مرحوم ابی العباس احمد بن علی بونی در ص 171 این ذکر را به شکلی که در ابیات عربی نقل شده است ذکر کرده و برای کسی که حامل این حرز است خواص متعددی ذکر نموده است که چندین صفحه از این کتاب به این حرز اختصاص یافته است. (که در قسمت خواص شرف الشمس ذکر خواهد شد).
از تمامی مطالب آورده شده در این مکتوبه این نکته بدست می آید که هرکدام از این اشکال مربوط به یکی از اسما جلاله الهی می باشد.
نکته : در همین کتاب برای نگارش و کتابت این حرز مواردی ذکر شده که یکی از آنها این است که حکاک باید روزه باشد. عود و بخور باید روشن شود و چند نکته دیگر که متاسفانه در بسیاری از فروشگاه ها و سایت هایی که اقدام به حکاکی و فروش این حرز می نمایند این نکات رعایت نمی شود.
از همه مهمتر قرائت دعای مربوط به آن است که اگر بنام شخص و حاجتی که این حرز به خاطر آن حکاکی میشود باشد بسیار بهتر است . به همین منظور توصیه می شود افراد قبل از فرارسیدن زمان شرف الشمس اقدام به سفارش این حرز نمایند تا حکاک در هنگام حکاکی با بردن نام شخص به نیت آن شخص نگین را حکاکی نماید.
دعای شرف الشمس
بسم الله الرّحمن الرّحیم
اَللّهُم اِنّی اَسئَلُکَ بِالهاءِ مِنْ اِسمِکَ الْاَعظَم و بالثَلآثِ العِصّیِ و بالالَفِ المُقَّوِم و بِالمِیمِ الطَمیس الاَبتَر و بالسِّلمِ و بالاَربَعَه الَتِی هِی کالکَفِ بِلا مُعصَم و بِالهاءِ المَشقُوقَه و بالواوِ المُعظَّم صوره اِسمکَ الشَّریفِ الاَعظَم اَن تُصَلِیَ علی سَیِّدِنا مُحمَّدِ وَ آلِهِ بعدد حروف ماجری بِالقلم و اَن تَقضِی حاجَتِی
نحوه حکاکی حرز شرف شمس به چه صورت است؟
به دو نکته از آداب نگارش این حرز قبلا اشاره شد ولی به طور کلی نحوه نگارش آن به شرح ذیل است:
1 : حکاک باید روزه باشد.
2 : در حین کتابت باید عود یا بخور روشن باشد.
3 : قبل از حکاکی دو رکعت نماز می باشد که حکاک باید آن را بخواند.
4 : دعای شرف الشمس قبل از حکاکی قرائت شود.
5 : حکاک باید رو به قبله بوده و رو به قبله حکاکی را انجام بدهد.
6 : هیچ خطی دوبار کشیده نشود.
7 : سوراخ های ستاره و واو بسته نشود.
8 : اندازه الف ها یکسان باشد.
9 : خطوط ابتدا و انتهای ستاره یکدیگر را قطع نکنند.
10 : واو آخر روی تمام نقش کشیده شود.
11 : اگر روی کاغذ نوشته میشود با گلاب و زعفران نوشته شود.
اعمال شرف الشمس 1401 چیست؟
نکته : با توجه به اینکه زمان شرف الشمس از نگاه منجمین معاصر که در بالا عنوان شد متفاوت است بهترین زمان حکاکی حرز شرف الشمس زمان مشترک بین تقویم های نجومی منجمان مختلف می باشد.
آیا شرف شمس واقعیت دارد؟
علت مخالفت و یا رد حرز شرف الشمس چیست؟
مرحوم کفعمی در حاشیه کتاب خود مینویسد: «در بعضی از کتابهای علمای شیعه دیدم که این شکل از امیرالمومنین (علیه السلام) نقل شده است که وقتی عازم جهاد بود در بین راه که استراحت میکردند این شکلها را بر روی سنگی حک کرد و فرمود :
این رمز پیروزی ماست. در بعضی از نقل ها آمده است که بر روی پرچم زرد رنگی حضرت می نوشته اند ، به نظر میرسد بیان چنین نقلی محکم نیست چون سند این روایت تا امیرالمومنین (علیه السلام) ذکر نشده است. در این مجال من نکاتی را قید می کنم که قضاوت در مورد این مقوله را به شما خواننده عزیز واگذار می کنم :
اولین مطلب این است که طبق آیات قرآن چیز هایی مثل سحر ، چشم کردن و مواردی از این قبیل صحت دارد مثلا طبق آیه 102 سوره مبارکه بقره خداوند دو فرشته هاروت و ماروت را مامور آموزش سحر به افرادی می کند تا برای ابطال سحر عده ای دست به کار شوند ولی متاسفانه آنها از این آموزش ها برای اختلاف انداختند بین زوجین و … استفاده می کردند که به همین دلیل طبق فتاوای اکثر مراجع شیعه استفاده از سحر و مواردی از این قبیل حرام است.
ولی نکته حائز اهمیت اینجاست که بالاخره این مسائل وجود دارد و عده ای هم بوسیله ارتباط با اجنه و شیاطین دست به این اعمال می زنند و بر اساس روایاتی از ائمه معصومین (علیه السلام) راه کار هایی برای رهایی از این موارد وجود دارد
مثلا برای در امان ماندن از وسواس شیاطین یا اجنه تلاوت 4 قل یا معوذتین سفارش شده یا برای در امان ماندن از چشم زخم و بلا خواندن آیه وان یکاد یا بستن حرز امام جواد (علیه السلام) تاکید شده است. پس علومی وجود دارد که ممکن است مرسوم زمانه ما نباشد ولی وجود دارند و هر کدام دارای خواص مخصوص بخود می باشند.
مطلب بعدی این است که در گذشته یکی از آدابی که در جنگ ها مرسوم بوده ، عمل آتش زدن کتابخانه ها و آثار فرهنگی کشور مغلوب بوده است .
{ به عنوان نمونه در کتاب دانشنامه کتابخانه و دانش اطلاعات مینویسد : یک بار دیگر تمدن عظیم ایرانیان به وسیله مهاجمین نابود شد؛ این بار به وسیله قبایل مغولان و تاتارها (۱۲۲۰ میلادی)؛ آنها مساجد را تبدیل به طویله اسبانشان کردند، کتابخانهها را سوزاندند و از نسخههای گرانبها به عنوان سوخت استفاده میکردند }
واین نکته قابل تامل است که بسیاری از روایات و مطالبی که اکنون بدون اسناد معتبر به دست ما رسیده است ، ممکن است صحت داشته ولی اسناد آن اکنون در اختیار ما نیست.
حرز شرف الشمس مورد تایید چه کسانی است؟
یک نفر از بزرگانی که بر ذکر شرف الشمس صحه گذاشته اند ، جناب شیخ بهایی ، از عالمان عصر صفویه است. وی به دلیل احاطه بر علوم مختلفی چون فلسفه، عرفان، فقه، نجوم، ریاضی، ادبیات، منطق، مهندسی، اخلاق و تاریخ، حکیم فرزانه زمان خود بود و از او آثار بسیاری بر جای مانده
حمام شاه ، منارجنبان و سی و سه پل همگی آثاری است که نشان از نبوغ این عالم ایرانی است. از جمله آثار مکتوب این دانشمند ایرانی کتاب سر المستتر است شیخ بهایی در کتاب خود صفحه 127 این حرز را از کتاب کفعمی به نظم درآورده و نحوه کتابت و خواص آنرا نیز ذکر می نماید.
از جمله افراد معاصری که بر وجود شرف الشمس صحه گذاشته اند مرحوم علامه حسن زاده آملی هستند. ایشان در کتاب هزار و یک نکته ، صفحه 796 ، نکته 977 به شرح کامل این ذکر پرداختهاند.
ایشان در این کتاب به منابع دیگری من جمله کتاب مفاتیح المغالیق از محمود دهدار عیانی و کتب اربعه اسماعیلیه و کتاب حظ و لذ نوشته مرحوم نیستانکی (صفحات 92 – 93 و 222 – 223) و دو قصیده صغری و کبری در کتاب اصول الحکمه بونی (قصیده صغری در صفحه 95 – 97 و قصیده کبری در صفحات 183 – 195) و کتاب ریحانه الادب از استاد محمد علی مدرس صفحه 23 اشاره کرده اند.
خواص شرف الشمس چیست؟
در ذیل این عنوان از مقاله قصد ندارم تا آثار و خواصی را که نوشته ها و سایت های مختلف جهت جلب مشتری بیان کرده اند اشاره کنم ولی همانطور که قبلا ذکر شد حمل کردن اسما الهی دارای خواص مترتبی است ، در کتاب اصول الحکمه بونی خواص بسیاری برای این حرز ذکر شده است از جمله :
- اگر بنویسند و همراه میت کنند از عذاب قبر در امان خواهد بود.
- کسی که این حرز را همراه خود داشته باشد در حفظ خداوند باشد.
- حامل این حرز هرگاه پیش سلاطین و ملوک رود ، مورد قبول مَلک قرار گیرد و خداوند حمایت می کند اور را از شر دشمنان.
- حامل این اسما در همه جا منصور و پیروز می باشد و تمامی دشمنانش مقهور او می باشند.
- سحر و نظر بد از حامل این حرز دور و باطل می شود.
- برای خروج زندانی از زندان مفید است.
- برای خروج بیماری از بدن بسیار مفید می باشد خصوصا برای مصروع و کسی که مرض غش کردن دارد و کلیه بیماریهای بدن، اثر دارد.
- دختری که بی شوهر مانده اگر شرف الشمس را حمل کند شوهر خواهد کرد.
- کسی که این حرز را با خود دارد اگر در سفر رود از شر قطاع طریق و و دزدان و راهزنان و حوادث بد سفر در حفظ الهی باشد.
و بسیاری خواص دیگر که باید این حرز به گونه ای دیگر کتابت شود.
در کتاب ریحانه الادب آثار این طلسم را دفع صداع و کدورت بیان نموده است
اما خواصی را که شیخ بهایی در قالب شعر بیان نموده اند این موارد است :
ای توئی حامل چنین اسماء
ایمنی از همه بلا و سقم
از وبا و علل تو آزادی
وز تب و درد و جمله الم
نگزد مار و عقربت هرگز
نشود تا توئی غمین دژم
روایات مرتبط با شرف الشمس و انگشتری عقیق
البته با توجه به اینکه این حرز بر روی عقیق زرد حکاکی می شود روایات معتبری هم در مورد خواص عقیق یا نگین زرد می باشد که در اینجا متذکر می شویم:
- معاذ از امير مؤمنان علیه السلام روايت مىكند كه فرمود: هر كس انگشتر عقيق بدست كند خداوند عاقبت او را با امن و ايمان قرين سازد. (مکارم الاخلاق ص 87)
- حضرت صادق علیه السلام فرمود : انگشتر عقيق بدست كنيد كه عقيق اول كوهى است كه به خداوندى خدا و نبوت محمد صلی الله علیه و آله و وصايت على علیه السلام اقرار كرده است. (مکارم الاخلاق في فصوص الخواتيم)
- حضرت صادق ميفرمود : هر كس انگشتر عقيق بدست كند فقير نشود، و جز خوبى نبيند و عاقبت به خير شود. (مکارم الاخلاق صفحه 88)
- امام رضا علیه السلام روايت نموده كه امام صادق 7 فرمود: هر كه انگشترى به دست كند كه نگينش عقيق باشد نيازمند نگردد و حاجتهايش برآورده نشود جز به نيكوترين حالت. (ثواب الاعمال ص 173)
- بشیر از امام باقر علیه السلام پرسید: چه نوع نگینی را روی انگشترم قرار دهم؟ حضرت فرمود ای بشیر! چرا از عقیق زرد و عقیق قرمز و عقیق سفید غافلی! همانا این سه ، کوه هایی هستند در بهشت که سرخ آن مشرف به خانه رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم است و کوه زرد مشرف به خانه فاطمه سلام الله علیها است. و اما سپید مشرف به خانه امیرالمؤمنین علیه السلام است . خانه ها همه یکی است که از آن سه نهر بیرون می آید، از زیر هر کوهی نهری است سردتر از برف شیرین تر. از عسل سفیدتر و از شیری که فقط محمد و آل او و شیعیانشان از آن می نوشند و دهانه اش یکی است و دور آن کوثر است و این سه کوه خدا را تسبیح می گویند و او را تقدیس می کنند و او را تسبیح می گویند و برای دوستداران آل محمد 9 طلب آمرزش می کنند. پس هر که از شیعیان آل محمد یکی از آنها را بدست کند جز خیر و نیکی نمی بیند. رزق و روزی فراوان و از انواع بلاها در امان است و از فرمانروای ظالم و از هر چه انسان از او بترسد و به او هشدار دهد در امان است. (بحار الأنوار – جلد 37 صفحه 42)
نکته : از این احادیث استفاده می شود که عقیق یکی از اسباب زیاد شدن رزق و روزی است و لکن در زیاد شدن رزق و روزی باید موانع را برطرف کرد که یکی از موانع ترک گناه است.
- پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله می فرمایند : خداوند عاقبت کسی را که انگشتر عقیق در دست کند به خیر خوبی ختم نماید. (مستدرک الوسائل جلد 3 صفحه 295)
- امیر مومنان علی علیه السلام می فرمایند: کسی که انگشتر عقیق در دست کند ، خداوند عاقبت کارهای اورا به آسایش و ایمان ختم می کند. (مکارم الاخلاق صفحه 200)
- امام صادق علیه السلام فرمود: عقيق نگاهدارنده در سفر است. (ثواب الاعمال صفحه 399)
بسیارعالی
تشکر از نظرتون
درود برشما
عالی بود
سلام
مطالب خوبی بود
از شرف شمس چیزهایی شنیده بودم با خواندن این مطالب کاملتر و گویاتر برام روشن شد.
سلام ، خوشحالیم از اینکه براتون مفید بوده.